Recent werd de capaciteit van LCL Brussels-North uitgebreid met de installatie van een nieuwe generator. Deze reservegenerator zal hernieuwbare brandstof, of HVO100, gebruiken, een duurzaam alternatief voor diesel. Dit kadert in de verdere vergroening van de noodgeneratoren van LCL, die eerder al aangekondigd werd. Het uiteindelijke doel is dat alle generatoren in de vijf datacenters op HVO100 zullen draaien, iets waar LCL als eerste Belgisch datacenterbedrijf bewust voor koos. Dit project is dus alweer een nieuwe stap richting een groenere toekomst.
De installatie van de nieuwe generator in LCL Brussels-North kadert in een vergroting van de capaciteit. Het klantenbestand breidt uit en de nodige capaciteit stijgt daardoor jaarlijks, op alle sites, wat natuurlijk hoort bij de groei van een ambitieus bedrijf als LCL. Abdellah Mahlous, Operations Manager bij LCL, licht toe: “Eigenlijk is dat een proces dat continu gemonitord wordt. We weten wat er nodig is om alles draaiende te houden, en volgen op hoeveel er nog over is. Als de gebruikte capaciteit richting 80% gaat, worden stilaan projecten opgestart om te garanderen dat die voldoende blijft. Dat geldt niet alleen voor de generatoren, maar ook voor bv. UPS, batterijen, koeling enz. In de tweede helft van 2023 werd duidelijk dat het een goed moment was om een vierde generator toe te voegen in Diegem.”
Daarbij werd dus gekozen voor een generator die ook op HVO100 kan draaien, al kan in principe bijna elke nieuwe generator dat. Wat wél een heel bewuste keuze is, is om te kiezen voor HVO100, de duurdere, maar meer duurzame optie. “We gaan vandaag en op de langere termijn voor HVO100, dat is een strategische keuze, maar vooral ook een duurzame keuze. HVO100 is op zich niet nieuw, maar het is wel vernieuwend om dit in onze sector te gebruiken, geen enkel ander datacenter in België heeft de keuze gemaakt om daarnaar over te stappen, dus daar maken we momenteel het verschil. Anderen zullen misschien wel volgen, want het is momenteel de enige manier om dieselgeneratoren te vergroenen zonder ze te vervangen”, zegt Abdellah.
Deze update past ook binnen de SBTi-strategie om de CO2-uitstoot te verminderen. De overstap naar vegetale en gerecycleerde oliën helpt om onze doelstellingen voor 2030 te halen. Deze generator met HVO100 stoot 40% minder CO2 uit. Er zullen in de toekomst nieuwe technieken komen, maar op dit moment is er geen valabel alternatief voor een datacenter. De noodgeneratoren, die enkel gebruikt worden in geval van stroomonderbrekingen en maandelijkse testen, moeten minstens 48u autonoom kunnen draaien, wat op dit moment nog niet haalbaar is met nieuwere ontwikkelingen.
Zoals bij elk project was het hier belangrijk om alles zeer goed voor te bereiden en te bekijken in het grotere geheel. De uitdaging voor Daniel Fiorucci, Critical Infrastructure Expert en de trekker van dit project, zat deels in projectmanagement en timing, naast een aantal technische aspecten.
“Projecten zoals dit zijn altijd als een legobouwwerk waarvan alle stukjes perfect in elkaar moeten passen. Elke actie moet op het juiste moment met de verschillende partijen worden afgecheckt. Bovendien moet het altijd gebeuren in een live-omgeving, die volledig moet blijven functioneren, dus is er geen ruimte voor fouten. Dat kan enkel met een heel goede voorbereiding en risicoanalyse, die we altijd doen, waardoor de puzzel hier redelijk vlot in elkaar schoof.” Bovendien werd de generator geplaatst onder een bestaand groendak, dat met de nodige zorg en aandacht afgebroken en opnieuw hersteld moest worden. Een op het eerste zicht eenvoudig project, wordt zo meestal toch een technisch en organisatorisch huzarenstukje.
Daarom vindt Abdellah het belangrijk dat LCL de juiste mensen heeft om deze projecten te organiseren: “Uiteraard werken we heel graag samen met betrouwbare partners, maar het is toch fijn om te merken dat we daar niet volledig afhankelijk van zijn, omdat we zelf de nodige kennis in huis hebben. Deze projecten zijn niet alleen belangrijk voor LCL zelf, maar natuurlijk ook voor onze klanten. Als wij een service bieden die sustainable is, zal dat ook op hen afstralen. Zo kunnen we hen niet enkel vandaag dienen, maar ook naar de toekomst toe. Dat is het allerbelangrijkste.” De vergroening van de generatoren wordt verdergezet, niet alleen omdat alle nieuwe generatoren op HVO100 zullen draaien, maar ook door te onderzoeken hoe de reeds eerder geïnstalleerde generatoren aangepast kunnen worden voor HVO100.
Lees hier meer over de bewuste keuze van LCL om over te schakelen op HVO100.