Goed nieuws voor de Belgische datacentermarkt. NaWas, een on-demand service ter bestrijding van DDoS-aanvallen, is nu ook in België beschikbaar via de datacenters van LCL. Dit not-for-profit initiatief, opgericht door een groep internet service providers, is community based waardoor de kosten voor deelnemers laag blijven. Samen met LCL dragen ze hiermee bij aan een groter cybersecurity ecosysteem, geheel in lijn met de visie van de Belgische overheid.

LCL vindt dat er voor datacenters een belangrijke taak is weggelegd in het zo veilig mogelijk maken van het internet. Vanuit verschillende kabinetten, waaronder het kabinet media van minister Dalle, zijn cybersecurity en DDoS-aanvallen belangrijke agendapunten voor de Belgische overheid. Naast de security die LCL biedt als datacenter, draagt LCL vanuit die hoedanigheid een steentje bij in het selecteren van de juiste partners voor het Belgische cybersecurity ecosysteem. LCL wil als neutraal datacenter een hoeveelheid aan opties aanbieden en NaWas omvat een krachtige dienstverlening die voor klanten van LCL van grote waarde kan zijn. Nawas is een mooie aanvulling op het LCL Security Eco Systeem.

Nationale Anti-DDoS Wasstraat

NaWas staat voor 'Nationale Anti-DDoS Wasstraat' en biedt bescherming tegen DDoS-aanvallen op kleine, middelgrote en grote internet- en VoIP-providers. Het is een van de grootste DDoS-bestrijdingssystemen in Europa. Bij een DDoS-aanval wordt er opzettelijk veel verkeer naar een netwerk of server gestuurd, waardoor deze tijdelijk offline gaat of slecht bereikbaar wordt. Wanneer een organisatie aangesloten is bij NaWas, wordt het verkeer na detectie van een dergelijke aanval omgeleid naar de NaWas-service. Vervolgens vindt er een grondige ‘wasbeurt’ plaats, waarna de provider het schone verkeer terugontvangt en zo zonder problemen online kan blijven.

DDos

NaWas in LCL Brussels-North (Diegem)

LCL heeft diverse partijen van klein tot groot die al jaren met succes gebruikmaken van de NaWas-diensten. Voortaan is de service ook beschikbaar in LCL Brussels-North (Diegem). Het voordeel van deze lokale aanwezigheid is de impact op de latency: hoe dichterbij, hoe sneller er kan worden gehandeld. Alle partijen met een eigen AS-nummer kunnen zich aansluiten bij NaWas.

Al 1646 DDoS-aanvallen in 2022

Dagelijks worden er gemiddeld vijf DDoS-aanvallen uitgevoerd. NaWas heeft in de afgelopen drie kwartalen van 2022 al 1646 aanvallen geregistreerd. Het is onderdeel van NBIP, een not-for-profit initiatief opgericht door internet service providers die hun krachten hebben gebundeld. Samen zetten ze zich kostenefficiënt in voor een veiliger internet waarbij ze gebruikmaken van elkaars expertise. NaWas heeft dagelijks meer dan 125 deelnemers in Europa die de dienst gebruiken.

Meer weten over wat NaWas voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op Robert van Beurden (LCL) of Frank Dupker (NaWas).

Deel deze pagina: