Al zeven jaar lang is de LCL North Sea Regatta een hoogtepunt voor alle aanwezigen. Het event, what’s in a name, draait voor veel deelnemers natuurlijk rond een spannende zeilrace. Maar ook de mensen met minder overtuigende zeebenen blijven niet op hun honger zitten, dat mocht je dit keer zelfs letterlijk nemen. Bij LCL hechten we veel belang aan health & wellbeing, dus zij werden naast een prachtige fietstocht langs strand, duinen en polders getrakteerd op een workshop ‘Gezonde voeding & detox’; door STUDIO fit. Zo gingen LCL teamleden, klanten en leveranciers naar huis met een bordje vol gezonde tips om te delen.

Na het uitwuiven van de zeilers, vertrokken we in Nieuwpoort voor een e-biketocht langs strand en duinen, helemaal tot in Knokke en terug. Tegen de middag hadden we toch al een stevige 38km in de benen. Daarna zetten we de tocht verder naar Bloso Centrum Spaarbekken, waar we werden opgewacht door Jade van ‘Jade’s Plantiful Life’ voor de workshop. Zij zou enkele basisvragen beantwoorden over wat gezond eten is, welke invloed het heeft en hoe je het makkelijk in je leven kunt integreren.

Jade benadrukte meteen dat er geen universele aanpak bestaat voor gezonde voeding; wat voor de ene werkt, werkt niet noodzakelijkerwijs voor de andere. Dus gingen we terug naar de basis van onze voeding, uit wat bestaat die eigenlijk allemaal? Uit macro- en micronutriënten, zo blijkt. Macronutriënten zoals eiwitten, koolhydraten en vetten zijn essentieel omdat ze energie leveren, daar hebben we veel van nodig. Koolhydraten en vetten hebben onterecht een slechte reputatie, aldus Jade. Het is belangrijk   een onderscheid te maken tussen eenvoudige en complexe koolhydraten, en tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Enkel de eerste groep kan je beter vermijden. Micronutriënten, waaronder vitaminen en mineralen, zijn in kleinere hoeveelheden net zo cruciaal. Van de vitaminen alleen al zijn er 13 essentiële, die allemaal een aparte functie hebben. Tel daarbij nog mineralen als calcium, magnesium, ijzer, zink enz. En je komt aan een heleboel bouwstenen. Dan snap je meteen waarom een evenwichtig voedingspatroon niet makkelijk is.

e-biketocht
e-biketocht
Bereiding van een gezonde smoothie
Bereiding van een gezonde smoothie

Jade to the rescue met een aantal praktijktips en eenvoudige recepten. Als eerste op het menu: een  ‘creamy berry en banana smoothie’. Volgens Jade moet een gezonde smoothie vooral voedzaam en gebalanceerd zijn. Nog beter is er eentje waarop je kan kauwen, zodat je spijsvertering volledig geactiveerd wordt. De ingrediënten in dit geval: banaan, diepvriesbessen, cashewpasta, plantaardige melk, chiazaad en... bloemkoolrijst. Jawel, met zijn redelijk neutrale smaak zorgt die laatste voor extra vezels, vitaminen en een balans in de bloedsuikerspiegel.

Daarna volgden cacao-hazelnoot brownies met een verrassend hoofdingrediënt: dadels. Daardoor werd het, in tegenstelling tot de klassieke versie, een dessertje vol vitaminen en mineralen, en bovendien vegan. De gebruikt chocolade was een bijna volledige pure versie met 99% cacao, een verrassende smaak. Cacao bevat antioxidanten en ondersteunt onze stemming door de productie van endorfines, dus je kan er echt gelukkig van worden. Wat een aanrader!

Vervolgens ging de aandacht naar detox, wat trouwens niet betekent jezelf uithongeren of extreem diëten. De bedoeling is om gifstoffen uit je lichaam af te voeren door te voeden met natuurlijke en voedzame voedingsmiddelen. Daardoor kan je je energieker voelen en je spijsvertering verbeteren. We voegden de daad bij het woord met een ‘morning kickstart juice’. Naast gember en kurkuma was zwarte peper dit keer het verrassende ingrediënt. Niet om af te kruiden, maar het zorgt voor een betere opname van curcumine (uit de kurkuma) door het lichaam. Interessant, aangezien kurkuma een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer is. Een pittig sapje en ideaal voor ’s ochtends, want door de gember ben je meteen wakker.

Bereiding van de 'kickstart morning juice'
Bereiding van de 'kickstart morning juice'

Tot slot maakten we kort kennis met Ayurveda -letterlijk: kennis van het lange leven-, een duizenden jaren oude Indiase gezondheidsleer die uitgaat van een holistische benadering tot gezondheid. Op basis van ‘dosha’s’, of krachten in je lichaam, wordt via een individuele benadering het voedingspatroon aangepast, om ziektes te voorkomen en genezen. De principes van Ayurveda sluiten naadloos aan bij de eerder besproken voedingsadviezen, met een focus op eenvoudig, natuurlijk eten en de toevoeging van kruiden en specerijen.

Wat willen Jade en STUDIO fit dat we onthouden van de workshop? Ze hopen dat de deelnemers geïnspireerd raken om bewuster te kiezen voor onbewerkte voeding en om gevarieerd en evenwichtig te eten. Ze benadrukken dat gezond eten ook voor drukbezette mensen haalbaar is door slimme keuzes, zoals bv. het gebruik van een stoomkoker en het kopen van biologische seizoensgroenten in alle kleuren, dan heb je op 20 minuten tijd een gezonde maaltijd. Of je kan natuurlijk zelf een workshop volgen, of er zijn zelfs opties om een welzijnsplan op te stellen voor je medewerkers, zodat ze hun gezondheid in handen nemen. Dat smaakt naar meer!

Deel deze pagina: