Het beheer van kabels in een datacenter is niet zomaar een bijzaak. Integendeel, efficiëntie, een goede structuur en toegankelijkheid zijn essentieel. Hoe zorg je voor een goed georganiseerd kabelbeheer en waarom is dat precies zo belangrijk? Ontdek het in dit artikel.
Het kabelbeheer in een datacenter verwijst naar het labelen, organiseren en documenteren van de bekabelingsinfrastructuur. Een doordacht kabelbeheer is een van de belangrijkste aspecten binnen een datacenterontwerp. Waarom? Hierom:
Een goed beheer van bekabelings- en poortcomponenten in een datacenter zal de uptime, efficiëntie en productiviteit dus aanzienlijk verbeteren. Maar hoe breng je die bekabeling nu precies op orde? En hoe richt je een rack best in? We zetten de vijf belangrijkste inzichten op een rij:
Voor een efficiënt kabelbeheer is een goede start en opleiding cruciaal. Begin voordat je de apparatuur installeert met een duidelijk plan en betrek je teamleden. Zo kan je kabelbeheer alleen maar verbeteren en voorkom je frustraties wanneer apparatuur achteraf weer verplaatst moet worden. Een extra tip? Neem in je indeling ook al eventuele toekomstplannen voor uitbreiding mee.
Soms moet je snel handelen. Kan jij in je rack meteen de juiste kabels vinden? Het labelen van kabels is dan van cruciaal belang, ongeacht of het nu om een stroom- of datakabel gaat. Dankzij duidelijke labeling weet je perfect waar elke kabel naartoe gaat. Bij LCL vinden we een nauwkeurige labeling heel belangrijk en adviseren we dat ook aan al onze klanten. Ook kleurcodes bieden een snelle visuele identificatie.
Kabeloverschotten, of in vaktermen: de ‘slacks’ van een kabel, moet je zo veel mogelijk minimaliseren, want met meterslange kabels in je rack krijg je een ‘spaghetti-effect’ en werk je problemen in de hand. Overschotten mogen nooit in de weg hangen van apparaten en plaatsen waar je algemene handelingen uitvoert. Kleine overschotten kan je handig wegwerken aan de zijkant van een kast, maar grotere overschotten van twee meter en meer rol je best op met kabelmanagers. Zo zitten ze gescheiden van de rest van het werkgedeelte.
Patchkabels, stroomkabels, draden, racks, switches, panels, patchpanels, … noem maar op. Je kan nooit te veel labels aanbrengen, maar dan heb je wel een duidelijke inventaris nodig van alle nummeringen, markeringen en labelinformatie. In de basis moet het label duidelijk aangeven waar het uiteinde van de kabel mee verbonden is. Ook de racknaam, het poortnummer en uniek identificatienummer is zeker geen overbodige informatie. Zorg er daarnaast voor dat je fysieke labels overeenstemmen met alle data en gegevens in je digitale software. Zo kan je makkelijk aan goed realtime infrastructuurbeheer doen.
Uiteraard speelt de kwaliteit van bekabeling in het datacenter ook een belangrijke rol. Bend-ongevoelige fiber patchkabels zijn zeer flexibel zonder in te boeten aan kwaliteit. LCL kiest resoluut voor A-merken. Hierdoor wordt consistentie in de installaties en de betrouwbaarheid van de circuits optimaal verzekerd.
Bij LCL geniet jouw bedrijf van optimale connectiviteit. Dankzij betrouwbare bekabeling, een snelle aanleg van cross-connects tussen klanten en meet-me-rooms voor kabels blijft uptime verzekerd. Ons TIA-942 Rated-3 Facilities Certification, toegekend door EPI is daar het beste bewijs van.
Zit je zelf nog met vragen over kabelbeheer? De LCL-experten staan altijd voor je klaar met info en advies. Zowel bij een nieuwe als een bestaande infrastructuur ontzorgen we je met een oplossing op maat. Zo blijft kabelbeveiliging en netheid in je racks gegarandeerd.
Dit artikel kwam tot stand dankzij onze experten:
Katrin Ceulemans – Service Manager
Noah Peeters – Customer Officer