Waar bewaart u uw gegevens? In uw eigen server room of datacenter?
Dan raad ik u aan om de financiële vergelijking te maken met een extern commercieel datacenter, zoals LCL. Welke optie is het voordeligst?
In-house datacenter versus outsourcing: de financële vergelijking.
Bedrijven die de opslag en het beheer van hun data uitbesteden aan een extern datacenter plukken daar de vruchten van.
Tot die conclusie kwam Laurens van Reijen, Managing Director van LCL, na een financiële vergelijking tussen in-house en externe datacenters.
LCL heeft becijferd hoeveel de initiële investeringskosten (infrastructuur, apparatuur, enz.) en de bijkomende kosten (onderhoud, opwaarderingen, enz.) over een periode van 10 jaar bedragen bij een in-house professioneel datacenter van 100 m² met een maximumcapaciteit van 33 racks. Deze kosten werden vergeleken met de kosten van een bedrijf voor diezelfde periode voor databeheer in een ruimte van 100 m² bij een commercieel datacenter zoals LCL.
"De cijfers spreken voor zich", vertelt van Reijen. "Een bedrijf dat instaat voor zijn eigen databeheer betaalt meer dan een bedrijf dat zijn gegevens toevertrouwt aan een commercieel datacenter. Rekening houdend met bovenstaande criteria bedraagt het totale kostenplaatje over 10 jaar voor eigen beheer zo'n 3,5 miljoen euro tegenover 2,5 miljoen euro in geval van data-outsourcing. Al van bij de initiële investeringen is er een verschil en dat verandert niet tijdens de exploitatie. Het outsourcen van data is in dit geval dus 30 % goedkoper."
Ook bedrijven met een kleine serverruimte van 45 m² voor 7 à 8 racks betalen meer dan wanneer ze de opslag van hun gegevens zouden uitbesteden aan een commercieel datacenter. "Het financieel verschil tussen beide oplossingen is echter klein", zegt van Reijen. "De initiële investeringkost voor een server room ligt uiteraard veel hoger, maar tijdens de exploitatie wordt het verschil in kosten kleiner. Na een periode van 10 jaar kostte een server room zo'n 570 000 euro, terwijl de opslag in een ruimte bij een commercieel datacenter zo'n 514 000 euro bedroeg. Een verschil van ongeveer 12 procent."
Argumenten voor en tegen outsourcing
Data-outsourcing is dus niet alleen op lange termijn goedkoper, het laat bedrijven toe zich nog meer te concentreren op hun kernactiviteiten. "De voordelen zijn niet te onderschatten", aldus van Reijen. "Je hoeft geen experten in dienst te nemen om je datacenter te runnen. Meerdere beveiligingslagen beschermen je data. Een extern datacenter biedt bovendien meer flexibiliteit in groei op vlak van oppervlakte en vermogen. Daarnaast is de connectiviteit en de redundantie (extra beveiliging door opslag in tweede datacenter op een andere locatie) gegarandeerd."
Toch zijn er ook argumenten voor de installatie van een in-house datacenter of server room. "Sommige bedrijven hebben specifieke IT-apparatuur die niet zomaar extern kan geplaatst worden. In bepaalde gevallen zijn de gegevens bovendien zo confidentieel dat deze binnen de bedrijfsmuren moeten blijven. Er zijn hoe dan ook argumenten voor beide opties. Maar als je naar het financiële plaatje kijkt, is de rekening snel gemaakt", stelt van Reijen.
Trends in data management
"Commerciële datacenters zullen blijven groeien", voorspelt Laurens van Reijen. "Grote bedrijven kiezen er vaker voor om data uit te besteden of te bewaren in hybride clouds. Deze bedrijven beschikken vaak over twee datacenters op één en hetzelfde terrein, wat uiteraard betekent dat de toegankelijkheid en de veiligheid van de gegevens niet gegarandeerd is, denken we maar aan brand of netwerkproblemen. Een tweede datacenter installeren op een andere locatie is de oplossing. Kleine en middelgrote ondernemingen zullen hun in-house datacenter blijven behouden, maar vaker kiezen voor een combinatie met een cloudoplossing en data-outsourcing."
Wenst u ook de financiële vergelijking te maken? Contacteer ons op het nummer 02 709 70 20 of mail naar [email protected].