Het Belgische telecombedrijf Verixi, glasvezelkabelspecialist, gaat een nieuwe uitdaging aan: een volledig gamma verbindingsdiensten voor de databanken van de overheid aanbieden. Een enorme vooruitgang in de sector van de overheidsinstellingen voor deze actor die sinds 2017 bij LCL is ondergebracht. Piery Garot, CEO van Verixi, vertelt ons meer hierover.

verixi

Het Belgische telecombedrijf Verixi, glasvezelkabelspecialist, gaat een nieuwe uitdaging aan: een volledig gamma verbindingsdiensten voor de databanken van de overheid aanbieden. Een enorme vooruitgang in de sector van de overheidsinstellingen voor deze actor die sinds 2017 bij LCL is ondergebracht. Piery Garot, CEO van Verixi, vertelt ons meer hierover.

 

Een verplichte beveiligde toegang

Het Belgisch Rijksregister is een gegevensbank die informatie bevat over de personen die wettelijk in België verblijven, en over de Belgen die ingeschreven zijn bij de consulaten. Via het elektronisch net zijn de gemeentelijke administraties verplicht om een verbinding te maken om op een gecontroleerde en beveiligde manier gegevens te delen zoals geboorteplaats en -datum, hoofdverblijfplaats, burgerlijke staat enz.

‘De toegang tot de federale gegevensbanken, met name het Rijksregister, is verplicht voor de Belgische gemeentelijke administraties. Of het nu gaat om het uitreiken van een identiteitskaart, een rijbewijs of de toekenning van sociale inkomens, het zijn deze gegevens die de officiële informatiebron vormen betreffende onze medeburgers’, aldus Bruno Rodens, assistent informatica van de stad Aat.

Een positie als challenger op een markt die wordt gedomineerd door twee actoren

In tegenstelling tot de voornaamste concurrenten waarvan de referentieaandeelhouder een overheidsinstantie is, is Verixi een Belgisch privébedrijf dat eigendom is van zijn management. Deze specifieke situatie stelt dit bedrijf, dat een omzet haalt van € 3 miljoen, in staat om zich anders te profileren door de klemtoon te leggen op de kwaliteit van zijn diensten, de kennis van zijn klanten en de reactiviteit bij vragen. Deze troeven hebben het bedrijf in staat gesteld om zich te lanceren op de B2G-markt tegenover grote actoren, waarvan de twee belangrijkste de platformen PubliLink (Proximus) en Publiwin (Tecteo) zijn.

‘Ons businessmodel wil voor een bepaald budget een performanter aanbod op maat en hogere bandbreedtes (tot 10 keer meer) aanbieden,  illustreert Piery Garot.

De telecomoperator heeft daarnaast een breder ondersteunend aanbod (kabel, VDSL, glasvezel), waardoor hij beter kan inspelen op de noden van zijn klanten. Verixi beschikt bovendien over een eigen glasvezelnetwerk dat zich uitstrekt over meer dan 2.000 km in België, en kan er zowel businesscentra (B2B) als overheidsinstellingen (B2G) op aansluiten.

‘Verixi voldoet aan ons volledig bestek. Een beroep kunnen doen op een telecomoperator die exact onze noden begrijpt en die ons een volledig dienstengamma biedt voor een competitieve prijs is essentieel voor ons’, voegt Bruno Rodens daaraan toe.

 

Een sterke ambitie voor de B2G-sector

Dit B2G-segment van de verbindingsmarkt biedt een enorm potentieel voor de Belgische telecomoperatoren, voor zover ze voldoen aan alle criteria om in aanmerking te komen voor aanbestedingen van gemeenten (vele verbindingen, klantenhistoriek enz.). Dat vereist specifieke competenties en een specifieke positionering die maar weinig actoren tot dusver konden aantonen.

‘Wij voldoen aan de vereiste criteria om in aanmerking te komen voor andere overheidsopdrachten. Het is onze ambitie om tegen 2024 een marktaandeel van 10 % van de Belgische gemeenten te bereiken. Concreet gaat het erom om binnen de 3 jaar onze verbindingsdiensten aan te bieden aan 50 gemeenten. Wij zetten ons in om die gedurfde doelstelling te halen en wij maken werk van een beveiligde en kwaliteitsvolle verbinding in de B2G-sector’, besluit Piery Garot.

Deel deze pagina: