De kosten van een intern versus extern datacenter gaan veel verder dan de tastbare kosten en baten. Overwegingen zoals de risicobeheersing, het behoud van de controle over de data (vooral wanneer ze privacygevoelig zijn) de connectiviteit, de nodige investeringen en de interne deskundigheid spelen allemaal een rol bij de besluitvorming. Ten slotte is het prijskaartje vaak de factor die de knoop doorhakt. Dus met welke kosten moet je nu rekening houden om het volledige financiële plaatje van outsourcing te zien?
Het volledige plaatje
Als je, om welke reden ook, beslist om jouw data in jouw eigen bedrijf op te slaan – misschien heb je specifieke eisen die het moeilijk maken om jouw IT-infrastructuur ergens anders te bewaren ‒dan zal je aanzienlijke initiële investeringen moeten doen. De kosten die komen kijken bij de bouw, de vergunningen, de fysieke infrastructuur, de afkoeling, de ventilatie en de fysieke beveiliging kunnen hoog oplopen. Daarbovenop komen de vastgoedkosten, met inbegrip van de kosten voor het huren van de grond en het gebouw, het beheer van de faciliteiten en het terrein evenals de vastgoedbelasting.
Een datacenter bouwen is één ding, maar het onderhouden is nog iets helemaal anders. Dat laatste is een steeds terugkerende kostenpost met exacte uitgaven waarvoor geld uittrekken moeilijk is. Natuurlijk zijn de structurele kosten van energieverbruik en connectiviteit gemakkelijk te voorspellen. Zelfs de kosten voor het vervangen of updaten van verouderde technologie om veiligheids- en kwaliteitsredenen zijn nog relatief gemakkelijk te berekenen. Vaste bedrijfsuitgaven verbonden aan het datacenter, zoals administratieve en certificeringskosten, voorzieningen, huur, belastingen en personeel worden echter vaak onderschat.
En wat met connectiviteit? Dit is misschien wel het belangrijkste punt, want als jouw bedrijf niet binnen het bereik ligt van verschillende connectiviteitspunten, riskeer je jouw bedrijfscontinuïteit. En dat zou je wel eens duur komen te staan. In een commercieel datacenter zou dat geen probleem zijn, aangezien je het voordeel hebt dat je kan 'shoppen' in een wijde selectie van operators.
De berekening maken
Door rekening te houden met de bovenstaande factoren en uitgaven heeft LCL de kosten berekend over een periode van tien jaar van een intern datacenter dat 50 m² groot is met een maximumcapaciteit van 20 racks. Als je dit resultaat vergelijkt met het prijskaartje van een datacenter over dezelfde periode en met dezelfde oppervlakte, dan wordt het antwoord geven op 'kopen of bouwen?' een fluitje van een cent.
Als je tien jaar lang in jouw eigen bedrijf je data intern beheert, dan betaal je in totaal zo'n 4,2 miljoen euro tegenover de 2,4 miljoen euro die je betaalt wanneer je outsourcet. Dat komt neer op 1,8 miljoen euro extra die je zou kunnen investeren in jouw bedrijf. Zelfs bedrijven met een kleine serverruimte van 35 m² voor 14 racks betalen nu meer dan wanneer ze hun data zouden outsourcen, met een verschil van ongeveer 40%.
Commerciële datacentra moeten initieel ook grote investeringen doen, investeren in technologische updates en krijgen te maken met onderhoudskosten en vaste bedrijfsuitgaven, maar ze hebben schaalvoordelen. Ze krijgen betere deals en kunnen hun kosten en investeringen spreiden over een grote klantenkring. Dat is waarom ze, op financieel gebied, bijna altijd aan het langste eind trekken. De schaal waarop je een datacenter moet bouwen om zijn economische levensvatbaarheid te verzekeren, is doorheen de jaren steeds groter geworden. Daarom is tegenwoordig financieel gezien zelfs voor relatief grote bedrijven de meest logische keuze om te outsourcen.
Bereken het zelf maar eens
Outsourcen zal je op lange termijn niet alleen geld besparen, maar je ook meer opties geven op het vlak van connectiviteit alsook een directe en veilige verbinding met de publieke cloud. Jouw bedrijf zal zich kunnen focussen op zijn belangrijkste taken. En belangrijker nog, het zal u geruststellen. Benieuwd of je een datacenter moet bouwen of kopen? Doe de Quick Scan en ontdek het.
Als je beslist om te outsourcen, dan is de volgende stap om providers te vergelijken, net zoals hun uptimes, snelheden, temperaturen en prijzen die ze aanbieden. Bij LCL vinden we een passende oplossing voor al onze klanten. Aanvankelijk zou deze oplossing niet altijd de goedkoopste optie kunnen lijken, maar je zult er op lange termijn de financiële vruchten van plukken - winst die je terug kunt investeren in jouw bedrijf.