Steve De Craene neemt financiële touwtjes in handen bij LCL

Diegem, 12 juni 2019 – LCL heeft een nieuwe Finance Manager: Steve De Craene. Hij zal de financiële strategie van LCL in goede banen leiden. Iets waar zijn 17 jaar ervaring, ook op Europees niveau, hem zeker bij zullen helpen. “Ik ben gevallen voor het relatief kleine bedrijf met een enorm groeipotentieel. Een datacenter vraagt wel een specifieke aanpak op financieel vlak.
 
Finance Manager in een datacenter
 
Het financiële management bij LCL vraagt een specifieke manier van werken, eigen aan een datacentercontext. “Het gaat niet om een klassieke ‘buy and sell’ omgeving”, zegt De Craene. “In vergelijking met een productie-omgeving, ligt de nadruk hier meer op assets of activa. Er zijn vaak grote investeringen nodig die eerder op lange termijn terugverdiend worden. Goede relaties met banken en investeringsfondsen zijn daardoor extra belangrijk. Een goede financiering en rentabiliteit op assets zijn cruciaal in deze sector.
 
Klaar voor exponentiële groei
 
De Craene is geen nieuwkomer in de wereld van financieel management. Voor hij LCL vervoegde, was hij bijna 17 jaar Finance Director bij Hologic, dat actief is in de medische diagnostiek. “Bij Hologic kon ik ervaren hoe een bedrijf zeer snel kan groeien als de markt en de leiding goed zijn”, zegt De Craene. “Bij LCL zie ik hetzelfde: een bedrijf dat klaar staat voor een grote doorbraak. De markt van de datacenters groeit met 10 procent per jaar en de unieke positie van LCL in de markt zal ervoor zorgen dat we daar optimaal van profiteren. Onze schaal, onze onafhankelijkheid en onze atypische aanpak garanderen dat.
 
Bij LCL vond De Craene de situatie waar hij zelf naar op zoek was. “Een kmo die voor een kantelmoment staat”, zegt hij. “Ik heb me altijd beter gevoeld in een kleinere onderneming. Daar kan je zelf mee schrijven aan het verhaal en zelf bouwen aan de groei.
 
Uitdagingen en voorbereiding
 
De Craene staat bij LCL voor een aantal specifieke uitdagingen. “Ik leg mezelf een gezonde druk op”, zegt hij. “Het komt erop aan om alles op poten te zetten en onder de knie te krijgen. Daarna zullen we werken aan onze financiële strategie en onze business optimaliseren. Ik heb in het verleden geleerd dat als je zorgt voor stevige fundamenten, je bedrijf een periode van versnelde groei relatief makkelijk aankan.
 
Die fundamenten bestaan vooral uit een goede voorbereiding op groei. “Er moet een duidelijk doel zijn en een duidelijke strategie om dat doel te bereiken. Heldere processen die meegroeien met het bedrijf en de nodige ingebouwde controles. Bij LCL staan we op dat vlak niet stil, integendeel. De volledige aan- en verkoopprocessen worden geautomatiseerd, de toegangscontrole wordt nog gesofisticeerder en onze CRM wordt geüpgraded. Achter alles wat hier gebeurt, schuilt bovendien een duidelijke visie en strategie.”   
 
Positieve sfeer
 
De eerste maanden bij LCL gaven De Craene alvast een positieve indruk. “De sfeer is heel collegiaal”, zegt hij. “Je merkt dat iedereen hier hetzelfde doel voor ogen heeft: dé referentie zijn op de Belgische datacentermarkt. Hier leeft iets bij de mensen, iedereen wil vooruit.
 
Achtergrondinformatie
 
Steve De Craene studeerde toegepaste economie en boekhoudkunde aan de Universiteit Antwerpen en heeft een MBA in General International Management van de Vlerick Business School. Als hij niet aan het werk is, leest hij graag een boek en kan je hem vinden in de tuin.