Belnet is het Belgisch nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerk dat internettoegang aan zeer hoge bandbreedte levert aan het hoger onderwijs, onderzoekscentra en verscheidene overheidsdiensten. Daarnaast bieden ze ook nog een heleboel andere diensten aan hun gebruikers op vlak van Cloud, Identity, Mobility & Federation en Trust en Security. Verder staat Belnet ook in voor het BNIX-platform.
Het BNIX-platform is het Belgische internetknooppunt waarop internetproviders, content providers, hostingbedrijven en grote ondernemingen in België IP-trafiek aan hoge snelheden kunnen uitwisselen via peering.
"In functie van de noden van onze klanten is Belnet steeds op zoek naar mogelijkheden om ons netwerk uit te breiden", zegt Dirk Haex, technisch directeur bij Belnet. "Zo hadden we op een gegeven moment nood aan een extra Point of Presence (PoP) om onze footprint in Brussel strategisch te versterken."
Heel even overwoog Belnet om een eigen datacenter op te richten, maar de hoge kosten zouden de baten niet compenseren. "Belnet ging dan maar op zoek naar een externe datacenter partner. De kwaliteit werd beoordeeld aan de hand van strenge criteria op vlak van:"
"De aanwezigheid van verschillende operatoren en de continuïteit voor onze dienstverlening zijn cruciaal. Wij streven naar operationele excellentie!" - Dirk Haex, technisch directeur Belnet
Na het vergelijken van verschillende mogelijke partners bleek LCL als beste uit de test te komen. "Belnet beschikt over een nationaal netwerk van meer dan 2500 km glasvezel, maar de korte afstand tussen de PoP en de eindgebruiker moet overbrugd worden door een huurlijn. Vandaar het grote belang van de aanwezigheid van verschillende operatoren in het datacenter. Ook continuïteit is van cruciaal belang. Belnet streeft naar operationele excellentie en heeft dus een 'always on' netwerk nodig", aldus Dirk Haex.
Belnet maakt momenteel gebruik van een eigen ruimte met een twintigtal racks bij LCL Diegem. Via LCL Diegem zijn er zestien onderwijs- en overheidsorganisaties aangesloten op Belnet, waaronder de VUB (Vrije Universiteit Brussel) en drie bedrijven op het BNIX-platform.
"Toen we in 2012 een keuze moesten maken voor een datacenter, scoorde LCL al erg goed op vlak van veiligheid. Zo hadden ze al een tier 3-certificaat, wat voor ons heel wat vertrouwen schiep." Dat, in combinatie met onze verschillende certificaten, heeft het vertrouwen van Belnet in LCL nog versterkt. "Bovendien is LCL, ondanks zijn groei, erg flexibel gebleven waardoor we snel kunnen schakelen indien nodig. Zo kunnen wij bijvoorbeeld snel patches leveren in de meet-me-rooms."
"Het datacenter van LCL was al in 2012 Tier 3-gecertificeerd. Dat toont aan dat je op hen kunt rekenen." - D. Haex
Ook de mate van continuïteit en de communicatiestijl van LCL kon Belnet wel bekoren.
"Sinds we klant zijn bij LCL is onze continuïteit in orde en dat is voor ons erg belangrijk", zegt Haex. "De diensten die onze klanten van ons verwachten zijn kritiek en moeten steeds beschikbaar zijn." De aanwezigheid van de vele telecomoperatoren bij LCL waarborgt deze continuïteit.
"We zijn ten slotte erg tevreden over de communicatie met LCL. Die verloopt vlot en is constructief. Indien testen uitgevoerd zullen worden, worden we hier steeds goed over geïnformeerd. Een fijne samenwerking!"
Ook samenwerken met LCL? Neem vrijblijvend contact op. Onze experts gaan samen met jou op zoek naar een oplossing op maat.