In deze blog wil ik een opmerkelijke video bespreken die ik onlangs op LinkedIn heb bekeken (‘Amazing mind reader onthult zijn‘ geschenk ’). Het is een video van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, om veilig internetbankieren te promoten. We zien een gedachtenlezer die allerlei persoonlijke informatie van willekeurige mensen achterhaalt gewoon door hun gedachten te lezen: tatoeages, de kleur van hun huis, medische informatie, details van hun liefdesleven ... Hij 'leest' zelfs hun bankrekeningnummer en hoeveel ze de afgelopen maand aan kleding hebben uitgegeven! Natuurlijk zijn al deze mensen echt verrast. Aan het einde van de video ontdekt men hoe hij precies deze persoonlijke gegevens over de deelnemers wist ... Ik stel voor dat je het eerst zelf gaat ontdekken.
Ik vond deze video behoorlijk schokkend. Jij ook? Zonder het te weten, gooien mensen allerlei privé-informatie over zichzelf online weg. Hackers kunnen uw privéleven ontdekken en zelfs uw bankrekeningnummer traceren. De meeste mensen lijken echter niet te slapen over wat er met hun online gegevens gebeurt. We delen details over ons leven zonder na te denken over de gevolgen, of waar al deze gegevens worden opgeslagen of waarvoor ze worden gebruikt. Mensen zijn een beetje naïef als het gaat om online privacy. Een paar multinationals, zoals Facebook en Google, gebruiken onze online sporen voor hun eigen bestwil. Bovendien is overal nieuws over datalekken. De meest recent gerapporteerde incidenten zijn afkomstig van Dell en Marriott, in het laatste geval worden meer dan 0,5 miljard mensen getroffen. Hun privé-informatie is openbaar geworden. De lijst met datalekken is eindeloos.
Jaak Geens, oprichter van de NPO Geens.com, en zijn team hebben een platform ontwikkeld waarmee gebruikers de controle (particulieren, overheden of bedrijven) over hun gegevens kunnen terugnemen. Het doel van dit platform is om privacy en persoonlijke gegevens online te beveiligen. De technologie is gebaseerd op codering en blockchain, waardoor uw persoonlijke gegevens privé blijven en u deze alleen kunt delen met degenen met wie u deze wilt delen. Het is eigenlijk een kluis. Omdat je weet, de cloud (waar al onze sociale media-informatie bijvoorbeeld naartoe gaat), is geen synoniem voor privé. Geens dekt niet alleen het individu. Privacy by design is hun credo voor bedrijven. Wanneer organisaties nieuwe software ontwikkelen, is het goed om het privacyaspect al in gedachten te houden vanaf de eerste ontwikkeling.
De analogie tussen deze 'geens'-kluis voor uw gegevens en onze datacenters als een kluis voor uw servers ligt voor de hand. In tijden van cybercriminaliteit en datalekken moeten niet alleen uw gegevens veilig worden opgeslagen, maar moeten uw servers die de gegevens bevatten ook op een veilige plek worden geplaatst. Terwijl onze wereld steeds meer digitaal wordt, zullen meer en meer gegevens worden gedeeld en overgedragen, maar digitale infrastructuren zullen alleen maar groeien. De jouwe ook. Denk goed na over waar u uw digitale infrastructuur en processen wilt plaatsen. Je wilt toch de volledige controle houden?
Het is dus goed om goed na te denken over uw gegevens en alles onder uw eigen controle te houden. Het verliezen van gegevens of de verbinding ermee, brengt een hoog financieel en concurrentierisico met zich mee. Gegevensbescherming in deze tijden van datalekken is de beste investering die u kunt doen.